Eerst even iets anders we komen altijd langs dit gebouwtje en had altijd al een foto willen maken maar het kwam er nooit van even wat informatie opgezocht.
Station Vogelenzang-Bennebroek is een voormalig station in Bennebroek, gelegen aan de Oude Lijn, de spoorlijn Haarlem - Leiden Centraal. Het station ligt tussen Heemstede-Aerdenhout en Hillegom. Het station werd geopend in 1842. Het huidige gebouw is ontworpen door Dirk Margadant en stamt uit 1880. In 1944 werd het buiten gebruik gesteld. Tegenwoordig zit er een openhaardenwinkel in.
De Oude Lijn is de oudste spoorlijn van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM)
Weten we dat ook weer op naar de Vogelenzangse-duinweg

Bij de ingang rechts gegaan Jan's dijkje
Op de hoek zien we deze paddestoelen in de boom zitten
Even verderop deze op een boomstam op de grond ik heb geen idee welk soort het is en zal dit later toevoegen.
Slakkenhuis op een brandnetel
Door het Mosterdbos naar Vinkenveld
Langs het water richting schuilhut Schulpendam
Foto langs het water richting Dondershoek
Bij het eiland van rolvers komen we deze vriend van Henk
(http://awd-bossie.blogspot.com/)tegen we hebben weinig tijd het eiland te bezoeken en Johanna is moe dus dat doen we een andere keer
Johanna wijst mij op een Aalscholver alleen hoek eiland van Rolvers / van Lennepkanaal
Eindelijk een mooie foto van deze vogel
Een beetje te veel aandacht voor de vogel hij neemt een sprong in het water
Hij neemt een duik onder water en komt 10/15 meter verderop weer boven daar zijn ze goed in...
Kromboomsveld mooi stukje daar het lijkt er alsof er weinig mensen komen
Johanna had er al een mooi plekje gevonden om te zitten ik ga de omgeving verkennen
Achterin voor het kleine bos kom ik dit Damhert tegen krijg de kans om een foto te maken voordat je de benen neemt

In het kleine bos zijn veel waterjuffers en ik krijg de kans om een mooie foto te maken omdat deze lang blijft zitten
Ruigenveldsberg
Mooi al die verschillende kleuren in het veld bij Ruigenveldsberg
we zien hier ook veel blauwtjes (vlinders) we openen de jacht met de camera want die heb ik nog niet niet vreemd want wat zijn ze snel weer weg nadat ze geland zijn
Maar...de aanhouder wint een Blauwtje (Lycaenidae)op de foto
Op de terug weg zien we een vreemde Moeflon in het afgerasterde deel van 7 hectare voor de proef met de Moeflons die kunnen er dus ook in komen.
De moeflon is het kleinste wilde schaap. Beide geslachten hebben hoorns. Vooral bij oude rammen zijn de hoorns indrukwekkend, ze krullen om achter de oren en kunnen 85 centimeter lang worden. Ooien op Sardinië hebben geen hoorns, ooien op Corsica en het Europese vasteland hebben korte stompjes. Bovendien hebben de rammen in de wintertijd een opvallend lichtgekleurd "zadel", witte "sokken" en snuit en een donkere nek, schouders en bovenbenen. 's Zomers zijn deze tekeningen minder duidelijk zichtbaar. Bij oudere mannetjes zijn het zadel en de snuit lichter van kleur. Vrouwtjes en jonge mannetjes hebben een roodbruine tot chocoladebruine vacht met een wittige buikzijde. De vacht is vrij kort.
De moeflon wordt 110 tot 130 centimeter lang, met een zes tot tien centimeter lange staart. De rammen worden groter dan ooien: de ram heeft een gemiddelde schofthoogte van 75 centimeter en een gewicht van 35 tot 50 kilogram, terwijl de ooi een gemiddelde schofthoogte van 65 centimeter en een gewicht van 30 tot 40 kilogram heeft.
Ik lees op het bordje sinds november 2005 staan moeflons in het AWD het is een proefproject om te kijken of ze Amerikaanse vogelkers eten en verruiging met grassen terugdringen

De Amerikaanse vogelkers of bospest (Prunus serotina) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De soort is in Nederland en België geïntroduceerd en vanaf de jaren twintig van de twintigste eeuw als vulhout in de bossen aangeplant.
De struik treedt vaak plaagvormend op in storingssituaties, zoals op kapvlaktes, waar door mineralisatie van het strooisel en de humus, gevormd door afgevallen bladeren en dode takken, stikstof in de bodem vrijkomt. Daarnaast komt jaarlijks een hoeveelheid stikstof afkomstig van het verkeer en de landbouw in de meer natuurlijke systemen, zoals natuurbossen en duinen, terecht, waardoor ook de Amerikaanse vogelkers zich hier vestigt en zelfs tot een boom van 20 m hoog kan uitgroeien.
Het was een drukte van jewelste bij de bloemen bij het water bijen libellen en vlinders zoveel heb ik er nog nooit gezien behave dat in de vlindertuin van artis misschien ik was dus foto's aan het maken en na een tijdje zag ik iets groots vliegen wat op een weps leek, leek want dit was een groote versie daarvan ik volgde het insect om een foto te maken maar hij landen bovenop een libellen en nam deze mee het ging zo snel ik kon geen foto maken bij thuiskomst bleek het om een Hoornaar te gaan jammer dat ik geen foto kon maken.
Rode libelle
paddestoelen bruin

Even pauze bij dit mooie stukje ik meen aan dat het bij nieuwe kanaal was anders moet iemand me maar verbeteren
Schaatsenrijders komen alleen voor in schoon water. Verontreinigd water doet de oppervlaktespanning verlagen, waardoor de schaatsenrijder door het oppervlak heen zakt en verdrinkt. Ze voeden zich met vliegen en muggen die ze pakken met de voorpoten en uitzuigen met hun steeksnuit (zie foto met zo te zien een spin)
Schaatsenrijder met vlieg
Specht nabij uitgang panneland
Nog even een bankje opgezocht Panneland vanaf het bankje zie ik bijen en kan het niet laten er foto's van te maken


Panneland is verlaten dit keer
Op wat konijnen na dan...
Op huis aan het was weer een leuke wandeling en Henk de Pauw heeft de weg terug gevonden hoor....